Historik

Lite historik om Squaredance!

Squaredance är amerikansk folkdans med sitt ursprung i de danser som europeiska utvandrare tog med sig. I Sverige har dansen funnits sedan 1970-talet. Det finns ca 7 000 dansare fördelade på 150 klubbar. Squaredance dansas av fyra danspar, som ställer upp sig i en "square" (fyrkant). Dansen leds av en caller, som ropar ut de olika turerna (callen) som ska dansas. Man vet inte som dansare i vilken ordning turerna (callen) kommer.

Squaredance kan dansas av personer i alla åldrar. Dansen är en effektiv motionsform (man behöver inte vara elitgymnast), men ger också mental träning i att uppfatta och utföra turerna på rätt sätt i olika situationer. Både knoppen och kroppen får träning!

Dansturerna lärs ut i olika nivåer, där BASIC är den första. På den nivån lär man sig ett 50-tal turer på normalt två terminer med ett kurstillfälle per vecka. Övriga nivåer är Mainstream, Plus, A1, A2 och ytterligare några nivåer.
Callern anger vilken nivå som ska dansas. Det här gör att även nybörjare ganska snabbt kan gå ut och dansa.

Musiken är medryckande och kan variera mellan country och rock till musicals och hit-låtar. Skivorna som används är speciella för ändamålet, med andra ord musik utan inspelad sång, avsedda för s.k. singback.

Squaredance kommer garanterat att ge dig nya vänner och bekanta. Det ordnas många danser, speciellt i Stockholmstrakten, där man träffar squaredansare från olika klubbar, ibland långväga ifrån. Dansen fungerar nämligen på samma sätt över hela världen och dansas av personer i alla åldrar.


Sidan uppdaterades senast 2008-01-16